Πως να ξεβιδώσετε τις σκουριασμένες βίδες: 3+1 Απλά Βήματα

Ξεβιδώστε εύκολα και γρήγορα τις σκουριασμένες βίδες

Σκουριασμένες βίδες

ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΕΣ ΒΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΒΙΔΩΣΕΤΕ

3+1 Απλά Βήματα για να ξεβιδώσετε τις σκουριασμένες βίδες

Σε όλους μας έχει συμβεί. Ακόμα και στους καλύτερους τεχνίτες! Ενώ είστε σχεδόν έτοιμοι να ολοκληρώσετε το DIY πρότζεκτ σας, ξαφνικά, «πέφτετε» πάνω σε μια σκουριασμένη βίδα. Το αίμα παγώνει στις φλέβες σας. Ο εφιάλτης της σκουριασμένη βίδας είναι σύνηθες φαινόμενο και δεν κάνει διακρίσεις. Το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο έντονο αν ζείτε κοντά στη θάλασσα, ή σε μέρος με πολλή υγρασία που μπορεί να επηρεάζει και τους τοίχους σας. Μην ανησυχείτε όμως! Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πως να ξεβιδώνετε τις σκουριασμένες βίδες εύκολα και γρήγορα.

Με το πέρασμα του χρόνου η υγρασία μπορεί να οδηγήσει στη διάβρωση των βιδών και στη δημιουργία σκουριάς κάνοντας τη διαδικασία της αφαίρεσής τους πολύ δύσκολη καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το κατσαβίδι ή το κλειδί δεν μπορεί να τις πιάσει και υπάρχει πιθανότητα να σπάσουν. Την επομένη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με το παραπάνω πρόβλημα ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Δοκιμάστε να «σπάσετε» την σκουριά

Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, πάρτε ένα σφυρί και χτυπήστε την κεφαλή της βίδας. Στόχος είναι να καταφέρετε να «σπάσετε» την σκουριά που κρατά τη βίδα στη θέση της. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε όλη σας τη δύναμη, απλά δώστε μερικά ισχυρά χτυπήματα. Εάν η θέση της βίδας σας το επιτρέπει χτυπήστε την περιμετρικά της κεφαλής αλλά και σε όποιο σημείο έχετε πρόσβαση για να την χαλαρώσετε όσο περισσότερο μπορείτε. Στη συνέχεια αφαιρέστε τη βίδα όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Πολλές φορές το βήμα αυτό θα είναι αρκετό για να δώσει λύση στο πρόβλημα σας. Αν η βίδα παραμένει κολλημένη προχωρήστε στο επόμενο βήμα. 

 

2. Χρησιμοποιήστε λιπαντικό στη σκουριασμένη βίδα

Εάν η σκουριασμένη βίδα ή το παξιμάδι παραμένουν κολλημένα στη θέση τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό σπρέι όπως πχ. WD40. Η σύνθεσή αυτών των σπρέι τους επιτρέπει να διαπερνούν τη σκουριά και να διεισδύουν στο εσωτερικό του μηχανισμού του σκουριασμένου αντικειμένου χαλαρώνοντας τον. Η διαδικασία είναι απλή: ψεκάστε με σπρέι την κεφαλή της βίδας. Χτυπήστε την με ένα σφυρί για να βοηθήσετε το λιπαντικό να εισχωρήσει στα σπειρώματα, περιμένετε για περίπου 10-15 λεπτά και στη συνέχεια δοκιμάστε να αφαιρέσετε τη βίδα. Μπορείτε να επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα έως ότου η βίδα χαλαρώσει. Σε περίπτωση που δεν έχετε στη διάθεσή σας κάποιο αντιδιαβρωτικό, λιπαντικό σπρέι πειραματίστε με ένα κουτάκι coca cola, λεμόνι ή ξύδι τα οποία φαίνεται να δρουν αποτελεσματικά κατά της σκουριάς.

 

3. Εφαρμόστε θερμότητα

Πριν ξεκινήσετε χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό-απολιπαντικό και σιγουρευτείτε ότι όλα τα εύφλεκτα προϊόντα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή στη οποία θα εφαρμόσετε τη θερμότητα καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Θυμηθείτε να τσεκάρετε και την επιφάνεια πάνω στην οποία εργάζεστε και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι εύφλεκτη. Χρησιμοποιήστε ένα πιστολάκι ή έναν αναπτήρα για να θερμάνετε τη βίδα και αμέσως μετά ένα βρεγμένο πανί με κρύο νερό για να την κρυώσετε. Μέσω της θερμότητας το μέταλλο της βίδας διαστέλλεται και μέρος της σκουριάς σπάει και αποκολλάται διευκολύνοντας με αυτόν το τρόπο την αφαίρεση της βίδας.

Εναλλακτικά μπορείτε να εφαρμόσετε θερμότητα στο κατσαβίδι που θα χρησιμοποιήσετε. Ενώ η μύτη του είναι ακόμη ζεστή ακουμπήστε το στην κεφαλή της βίδας έτσι ώστε η θερμότητα να μεταδοθεί. Αυτή η λύση λειτουργεί καλύτερα σε βίδες και παξιμάδια που έχουν μικρό κεφάλι. (Η λύση αυτή εμπεριέχει κινδύνους οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή!)

4. Δοκιμάστε έναν εξολκέα βιδών

Στην αγορά κυκλοφορεί ένας μεγάλος αριθμός εξολκέων που μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην αφαίρεση μιας σκουριασμένης ή «κολλημένης» βίδας. Η χρήση τους είναι αρκετά εύκολη αλλά δεν συνίσταται παρά μόνο σαν λύση έκτακτης ανάγκης καθώς καταστρέφουν τη βίδα και δεν θα μπορέσετε να την ξαναχρησιμοποιήσετε. Οι εξολκείς είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε περιπτώσεις που η κεφαλή της βίδας έχει καταστραφεί ή σκουριάσει τόσο που να μην σας επιτρέπει τη χρήση κατσαβιδιού ή πένσας. Αρχικά, τρυπήστε την κεφαλή της βίδας με τον εξολκέα, περιστρέψτε τον και στη συνέχεια αντιστρέψτε την φορά και τραβήξτε έξω την βίδα.

 

Τι κάνουμε αφού ξεβιδώσουμε την σκουριασμένη βίδα;

Τα καταφέρατε! Ακολουθήσατε τα βήματα που σας παρουσιάσαμε και αφαιρέσατε την επίμονη βίδα. Και τώρα τι;

Αν και μπορείτε να αντικαταστήσετε την σκουριασμένη βίδα με μια καινούρια υπάρχουν τρόποι να την σώσετε και να την ξαναχρησιμοποιήσετε. Ακολουθούν μερικές κοινές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό μιας προβληματικής βίδας:

- Τρίψτε την με γυαλόχαρτο για να την καθαρίσετε από την υπόλοιπη σκουριά. Απλή και οικονομική μέθοδος η οποία όμως θα σας πάρει αρκετό χρόνο

- Χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό σπρέι, που θα δημιουργήσει ένα αόρατο φιλμ γύρω από τη βίδα και θα την προστατεύσει για αρκετό καιρό από τη διάβρωση και την σκουριά.

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση!

 

Πηγή: WD40, Shop3fasteners