5 Απλά βήματα για να χρησιμοποιείτε τα πλαστικά ούπα!

5 βήματα για να χρησιμοποιείτε τα πλαστικά ούπα

Πως να χρησιμοποιείτε πλαστικά ούπα
Θέλετε να κρεμάσετε κάτι στον τοίχο σας και δεν υπάρχει κάποιο στήριγμα στο σημέιο;

 

Τα πλαστικά ούπα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε!



Τα ούπα τοίχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γυψοσανίδες, τσιμέντο, τούβλα, μέταλλα ή ξύλο και η εγκατάσταση πραγματοποιείται μόνο σε μερικά βήματα. 

Τα πλαστικά ούπα είναι χρήσιμα για την ανάρτηση ελαφριών εικόνων και μικρών διακοσμητικών αντικειμένων αλλά και μεγαλύτερων αντικειμένων. Διατηρήστε όμως το βάρος του αντικειμένου κάτω από τις τεχνικές προδιαγραφές του κάθε πλαστικού βύσματος, διαφορετικά τα ούπα μπορεί να βγουν από τον τοίχο. Επίσης, ονομάζονται βύσματα στερέωσης, καθώς ενισχύουν μια βίδα στην επιφάνεια του τοίχου ώστε να μην μπορεί εύκολα να ξηλωθεί.

Εάν αναρωτιέστε και εσείς πως θα κρεμάσετε εύκολα κάτι στον τοίχο σας, σας παρουσιάζουμε 5 βήματα για να χρησιμοποιείτε τα πλαστικά ούπα.


Βήμα 1:

Αρχικά σημειώσετε με ένα μολύβι το σημέιο που θέλετε να μπει το ούπα στον τοίχο σας. Χρησιμοποιήστε δύο ούπα για να κρεμάσετε μεγαλύτερες εικόνες και να παρέχετε μεγαλύτερη ισχύ στερέωσης και σταθερότητα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα συνδιασμό ούπα και βίδας ως το κύριο στήριγμα και να προσθέσετε ένα μικρότερο ούπα για να κρατήσετε το αντικείμενο σταθερό.

 

Βήμα 2:

Τρυπίστε μια τρύπα στον τοίχο για κάθε ούπα που θέλετε να προσθέσετε. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό δράπανο για τοίχους από τσιμέντο ή ξύλο και ένα απλό τρυπάνι ή ένα ζουμπά/σουβλί για γυψοσανίδες. Ένα σουβλί έχει το πλεονέκτημα να δημιουργεί λιγότερη σκόνη γυψοσανίδας. Όταν χρησιμοποιείτε τρυπάνι, επιλέξτε ένα με διάμετρο που είναι ελαφρώς μικρότερη από τη διάσταση του ούπα που θα χρησιμοποιήσετε στον τοίχο, ώστε να έχει στενή εφαρμογή.

 

Βήμα 3:

Σπρώξτε το ούπα στο εσωτερικό της τρύπας με το δάχτυλο σας όσο πηγαίνει. Ύστερα χτυπήστε το απαλά με ένα σφυρί έως ότου το ούπα να ενσωματωθεί τελείως με την επιφάνεια του τοίχου. Εάν το ούπα καμφθεί/στραβώσει καθώς το χτυπάτε με το σφυρί, αφαιρέστε το με μια πένσα και τοποθετήστε ένα καινούργιο.

 

Βήμα 4:

Εισχωρήστε μια βίδα στο εσωτερικό του ούπα. Τα ούπα συνήθως πωλούνται σε συκευασίες μαζί με τις κατάλληλες βίδες στις σωστές αναλογίες/σωστά μεγέθη. Σε περίπτωση όμως που αγοράσετε ξεχωριστά τα ούπα, επιλέξετε τη σωστή βίδα για το ούπα που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν το μέγεθος της βίδας δεν αναφέρεται στη συσκευασία των βυσμάτων, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές βίδες προτού βρείτε αυτή που ταιριάζει απόλυτα. 

 

Βήμα 5:

Βιδώστε τη βίδα στο πλαστικό ούπα με ένα κατσαβίδι. Καθώς γυρίζετε τη βίδα, το ούπα θα διογκωθεί για να σφίξει στις πλευρές της τρύπας. Μην εισχωρείτε τη βίδα εντελώς μέσα στο ούπα, καθώς ένα τμήμα της πρέπει να είναι εκτεθειμένο για να κρεμαστεί το αντικείμενο επάνω του.

 Χρήσιμα υλικά για ακολουθείσετε τα βήματα θα βρείτε εδώ!



Περαιτέρω διευκρινίσεις:

 

Τι μέγεθος τρυπανιού χρησιμοποιείται για τα βύσματα γυψοσανίδας;

Μια γυψοσανίδα, από μόνη της, δεν μπορεί να συγκρατήσει μια σκέτη βίδα, επομένως εάν επιθυμείτε να στερεώσετε ή να κρεμάσετε κάτι σε γύψινο τοίχο με βάρος μεγαλύτερο από μερικά κιλά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε βύσματα γυψοσανίδας. Το μέγεθος της τρύπας που θα ανοίξετε για αυτά τα συγκεκριμένα βύσματα εξαρτάται όχι μόνο από το μέγεθος του αλλά και από τον τύπο του. Για παράδεγμα, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα πλαστικά βύσματα και στα βύσματα γυψοσανίδας βαρέος τύπου.



Πλαστικά Βύσματα:

Γίνεται αντιληπτό ό,τι η τρύπα για ένα κωνικό πλαστικό βύσμα γυψοσανίδας έχει το σωστό μέγεθος εάν δυσκολεύεστε να ωθήσετε το βύσμα μέχρι τέλους - ίσως χρειαστεί να το χτυπήσετε με ένα σφυρί. Για να ανοίξετε τη σωστή τρύπα, μετρήστε το τρυπάνι που θα χρησιμοποιήσετε στο μπροστινό μέρος του πλαστικού βύσματος - η διάμετρος του πρέπει να έχει το ίδιο μέγεθος ή 1,5 χιλιοστό περισσότερο από τη μύτη του κωνικού βύσματος. Εάν η διάμετρος του πλαστικού βύσματος γυψοσανίδας εμφανίζεται στη συσκευασία, ανοίξτε την τρύπα με τρυπάνι ίδιας διαμέτρου.



Βύσματα γυψοσανίδας βαρέος τύπου:

Μεταλλικά ή πλαστικά βύσματα με διαστελλόμενα πτερύγια μπορούν να κρατούν μεγαλύτερα βάρη και δεν χρειάζεται να ταιριάζουν τόσο σφιχτά. Η διάμετρος της τρύπας που χρειάζεστε καθορίζεται από τη διάμετρο περιβλήματος του βύσματος. Μετρήστε τη με ένα χάρακα ή παχύμετρο όταν τα πτερύγια είναι μαζεμένα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο περίβλημα και χρησιμοποιήστε ένα τρυπάνι με αυτή τη διάμετρο. Μερικά βύσματα βαρέος τύπου έχουν σχεδιαστεί για να βιδώνουν απευθείας στη γυψοσανίδα, και είναι πιο εύκολο να εγκατασταθούν εάν ανοίξετε μια πιλοτική τρύπα περίπου 6 χιλιοστών.

 

Πηγή: Hunker