ΤΥΠΟΙ ΒΙΔΩΝ

ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΒΙΔΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑΞΙΝΟΜΟΥΝΤΑΙ.

ΤΥΠΟΙ ΒΙΔΩΝ - news image

Τύποι Βιδών.

Δείτε πως διακρίνονται τα διαφορετικά είδη βιδών που υπάρχουν!


Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αμέτρητα είδη βιδών, τα οποία πορούν να ταξινομηθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Ας ξεκινήσουμε όμως απ' την αρχή με το πως λειτουργούν οι βίδες!

Οι βίδες ή αλλιώς κοχλίες, λειτουργούν ως συνδετικά στοιχεία μεταξύ διαφόρων υλικών και συμβάλουν στη στερέωση, τη σύνδεση/σύσφιξη ή την κίνησή τους.

Ένας τυπικός κοχλίας αποτελείται από την κεφαλή και τον κορμό. Ο κορμός χρησιμοποιείται για τη σύνδεση διαφορετικών υλικών μεταξύ τους, όπως τσιμέντο, ξύλο, γυψοσανίδα, μέταλλο και πλαστικό.

Ανάλογα με τη χρήση κάθε βίδας, διαπιστώνουμε πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία βιδών. Για την ακρίβεια οι διαφορετικοί τύποι βίδας μπορούν να διακριθούν σε αμέτρητες υποκατηγορίες που σχετίζονται με τον κορμό της βίδας (σπείρωμα) και την κεφαλή.

Για να γίνει λιγότερο περίπλοκο όμως, θα σας αναφέρουμε τα διαφορετικά είδη βιδών ανάλογα με τις μεθόδους οδήγησης και το σχήμα κεφαλής της βίδας.

 

Τυποι Βιδων - Αναλογα με τις μεθοδους οδηγησης (ή οδηγο κεφαλης):

 

Μέθοδοι οδήγησης βιδών - Τετράγωνη

 Τετράγωνη (Square): έχει τετράγωνο σχήμα στο κέντρο της και απαιτεί χρήση ειδικού κατσαβιδιού. Έχει το πλεονέκτημα ότι αποτρέπει την ολίσθηση του κατσαβιδιού, από την άλλη όμως περιορίζει και τη δύναμη που μπορεί να ασκηθεί από τον χρήστη.

 


Μέθοδοι οδήγησης βιδών - Ίσια

 

 Ίσια (Slotted): έχει μια γραμμική σχισμή ως κατάλληλη υποδοχή για χρήση κλασσικού κατσαβιδιού. Απλή σχεδίαση και ευκολία στη χρήση. Δείτε Μηχανόβιδες Ίσιο Κατσαβίδι.

 

Μέθοδοι οδήγησης βιδών - Σταυρού

 

 Σταυρού (Phillips): έχει σταυροειδές σχήμα και είναι σχεδιασμένη να βιδώνει/ξεβιδώνει με σταυροκατσάβιδο. Πλεονέκτημα αποτελεί η λιγότερη δύναμη που απαιτείται από τον χρήστη, λόγω του σχήματος.

Μέθοδοι οδήγησης βιδών - Torx 

Τορξ (Torx Star): έχει σχήμα αστεριού με έξι ακτίνες. Θεωρείται βίδα ασφαλείας λόγω της χρήσης εξειδικευμένου κατσαβιδιού. Πλεονεκτήματα αποτελούν η μείωση στην ποσότητα της δύναμης που απαιτείται για να γυρίσει η βίδα, καθώς και η αποτελεσματική εξάλειψη ολίσθησης, διατηρώντας παράλληλα την μακροζωία της βίδας. Υπάρχει και με ακίδα στο κέντρο η οποία ονομάζεται Τορξ με άξονα. Δείτε Βίδες για Ξύλο.

Μέθοδοι οδήγησης βιδών - Άλλεν 

Άλλεν (Hex Socket): διαθέτει εξαγωνική εσοχή και κινείται με εξάγωνο κατσαβίδι. Η σωστή επαφή του κατσαβιδιού στην κεφαλή μειώνει την ποσότητα της δύναμης που απαιτείται για να γυρίσει η βίδα ενώ αποτρέπει τη διολίσθηση του κατσαβιδιού και ως εκ τούτου τη βλάβη της βίδας.

Μέθοδοι οδήγησης βιδών - Pozidrive 

Πόζιντραϊβ (Pozidrive): διαθέτει δύο σταυροειδείς υποδοχές, με τις υποδοχές του λεπτού σταυρού λιγότερο έντονες από ό,τι του βασικού. Πλεονέκτημα αποτελεί η σταθερότητα που προσφέρουν, περιορίζοντας την ολίσθηση στη χρήση του κατσαβιδιού όταν ασκείται πίεση. Θεωρούνται ιδανικές για γωνίες και περιορισμένους χώρους.Δείτε Νοπανόβιδες Γαλβανιζέ.

Μέθοδοι οδήγησης βιδών - Εξάγωνη 

Εξάγωνη (Hexagon): έχει σχήμα εξάγωνο και η κεφαλή εξέχει από την επιφάνεια που έχει εφαρμοστεί η βίδα.


Μέθοδοι οδήγησης βιδών - Διπλού Τετραγώνου 

Διπλού Τετραγώνου(Double Square): Το σχήμα της βίδας προκύπτει από δύο τετράγωνα τοποθετημένα σε περιστροφή 45 °, σχηματίζοντας ένα αστέρι 8 σημείων. Ο σχεδιασμός είναι παρόμοιος με μια τετράγωνη βίδα, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί σε συχνότερες γωνίες από το πρόγραμμα οδήγησης.

Μέθοδοι οδήγησης βιδών - Frearson

 (Frearson): είναι παρόμοια με την Σταυρού (Phillips) αλλά έχει μεγαλύτερη γωνία στο σχήμα.



Μέθοδοι οδήγησης βιδών - One way 

Μονής κατεύθυνσης (One Way): είναι ειδικές βίδες που μπορούν να περιστραφούν μόνο προς μία κατεύθυνση. Μπορούν να εγκατασταθούν με ένα τυπικό κατσαβίδι με επίπεδη λεπίδα, αλλά δεν μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας τυπικά εργαλεία. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε εμπορικά φωτιστικά τουαλέτας και σε πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, για να αποφευχθεί ο βανδαλισμός αυτών.


Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά ακόμα είδη βιδών ανάλογα με τις μεθόδους οδήγησης. Ωστόσο, σας αναφέραμε ενδεικτικά κάποια από αυτά.

 

Τυποι Βιδων - Αναλογα με το σχημα κεφαλης:

 

Σχήμα Κεφαλής - Φρεζάτο

Φρεζάτη (Flat): έχει ελαφρώς κυρτή κεφαλή και έχει σχεδιαστεί ώστε να μην εξέχει από την επιφάνεια. Επιτυγχάνεται καλό κεντράρισμα της βίδας στο σημείο εισόδου της.

Σχήμα Κεφαλής - Οβάλ-Φακή 
Οβάλ ή Φακή (Oval): έχει ημικυκλική κορυφή και κωνικό κάτω μέρος. Προτείνονται για τη στερέωση υλικών όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι φρεζάτες. Συνήθως χρησιμοποιούνται για αισθητικούς και διακοσμητικούς λόγους, ειδικά εάν είναι κατασκευασμένες από ορείχαλκο. Δείτε Νοπανόβιδες Φακή.

Σχήμα Κεφαλής - Τραπεζοειδές

 Τραπεζοειδές ή Ψωμάκι (Pan): είναι ελαφρώς στρογγυλεμένες και με μικρές κάθετες πλευρές ώστε να παρέχουν μια σχετικά μικρή εξοχή όταν εφαρμόζονται σε μια επιφάνεια. Προτείνονται όταν είναι επιθυμητή η αποσυναρμολόγηση και η στερέωση λεπτών υλικών (ξύλινες - μεταλλικές κατασκευές).

Σχήμα Κεφαλής - Truss

Τρας (Truss): έχει στρογγυλεμένες άκρες με μεγάλη επίπεδη άνω επιφάνεια και διάμετρο. Εξέχει ελαφρώς όταν εφαρμοστεί καλά στις επιφάνειες.


Σχήμα Κεφαλής - Εξάγωνο

 Εξάγωνο (Hex): μεγάλης διαμέτρου άνω των 5 χιλιοστών. Χρειάζεται αρκετή δύναμη για να βιδωθούν και για αυτό δουλεύονται με καρυδάκια ή κλειδιά. Δείτε Βίδες Εξάγωνες.

 

Σχήμα Κεφαλής - Εξάγωνο Φλατζωτό

 Εξάγωνο Φλαντζωτό (Hex Washer): έχει μεταλλική ροδέλα στη βάση της κεφαλής που κατανέμει την τάση και δημιουργεί μεγαλύτερη επιφάνεια σύνδεσης.

 

Σχήμα Κεφαλής - ΗμιστρόγγυλοΗμιστρόγγυλο (Button): έχει στρογγυλεμένη κεφαλή.

 

Σχήμα Κεφαλής - Ημισφαίριο

 Ημισφαίριο (Round): είναι λιγότερο συχνός τύπος κεφαλής, αλλά προσφέρει εναλλακτική εμφάνιση από άλλες βίδες στρογγυλεμένης κεφαλής.

 

Σχήμα Κεφαλής - Κυλινδρικό

 Κυλινδρικό (Socket Cap): μοναδικό στυλ κεφαλής που συχνά τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με τα γύρω υλικά, παρέχοντας ομαλή εμφάνιση με εύκολη πρόσβαση στο βίδωμα.

 

Πέραν των προαναφερθέντων τρόπων ταξινόμησης, υπάρχουν πολλοί άλλοι που μπορούμε να διακρίνουμε τους διάφορους τύπους βιδών, ας μείνουμε όμως προς το παρόν σε αυτούς τους πιο βασικούς! 
Μπορείτε να ενημερωθείτε για την ποικιλία βιδών που διαθέτουμε, καθώς και για τις τιμές χονδρικής-λιανικής εδώ, Ζαφειράκης ΒΙΔΕΣ